Siųskite laišką

    Dujinis šildymas: ar dar efektyvus keičiantis dujų kainoms?

    Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai pranešus, jog nuo šių metų liepos 1 d. gyventojams dujų kaina didės iki 50 proc., imta baimintis dėl gerokai išaugsiančių sąskaitų už šildymą. Tačiau energetikos ekspertai pažymi, kad kainos nekyla, o tik grįžta į 2019 metų lygį.
    Nuo liepos iki 20 000 kubų dujų per metus šildymui suvartojantys gyventojai mokės po 41 centą, o suvartojantys daugiau – 39 centus. Dauguma tikriausiai nė neatkreipė dėmesio, jog 2020 metais už kubą dujų mokėjo daug mažiau – 28 ar 26 centus. Taigi nors kainų pokytis atrodo drastiškas, lyginant trijų metų laikotarpį, naujosios dujų kainos nepasieks 2019 metų lygio ir bus 5 arba 6 centais mažesnės. Pastovioji dujų tarifo dalis nesikeičia.

    Šildymas dujomis – vienas pigiausių

    Remiantis ilgamečiais Lietuvos oro temperatūros matavimais ir įvairiais šildymo sąnaudų skaičiavimais, namo iki 160 kv. m. ploto šildymui ir karšto vandens paruošimui per metus reikalinga apie 20 000 kWh šilumos.

    Nuo šių metų liepos šildymas dujomis ir karšto vandens ruošimas tokio dydžio namui per metus kainuos apie 830 eurų. Šildymas kietu kuru (granulėmis) sudarys apie 990 eurų, o vis populiarėjantis šildymas šilumos siurbliu oras-vanduo – 1080 eurų.

    „Dažnai galvojama, kad šildyti gamtinėmis dujomis nėra pigu. Tačiau įvertinus ir palyginus įvairių šildymo būdų metines sąnaudas, matyti, kad ir skaičiuojant didesnėmis nuo liepos taikomomis kainomis dujinis šildymas išliks vienas pigiausių, – pažymi kompanijos „Robert Bosch“ ir prekės ženklo „Buderus“ Lietuvoje atstovas Jonas Gasparka. – Be to, naujos kartos kondensaciniai katilai pasižymi ypač aukštu – net iki 109 proc. naudingo veikimo koeficientu. Namai šildomi ir taupiai, ir efektyviai.“

    Dujiniams katilams garantija iki 20 metų

    „Buderus“ atstovas atkreipia dėmesį, kad šiandien rinkoje prieinami kondensaciniai dujiniai katilai yra patvarūs ir ilgaamžiški, saugūs ir draugiški aplinkai, veikia tyliai, juose įdiegti išmanūs sprendimai.

    „Nuo energiją taupančios kondensacinės technologijos iki katilo valdymo mobiliuoju telefonu – visi techniniai komponentai yra aukštos kokybės, užtikrina nepriekaištingą veikimą ir ilgą tarnavimo laiką. Investavus į kokybišką dujinį katilą jo tikrai neteks keisti kas 7 metus. Atsarginėms detalėms suteikiama 15–20 metų garantija“, – sako J. Gasparka.

    Taip pat šie dujiniai katilai gali būti lengvai suderinami su alternatyviais energijos šaltiniais, pavyzdžiui, saulės kolektoriais.

    Mažiau rūpesčių

    Inžinerinės infrastruktūros statybos bendrovė „Rimgauda“ daugiabučių kvartalams ir individualiems namams įrenginėja ir dujinio, ir geoterminio šildymo sistemas. Anot šilumos sistemų ekspertų, šiandien nusprendus pakeisti pasenusią šildymo sistemą vienas dažniausių ir priimtiniausių sprendimų – šiuolaikiškesnis ir efektyvesnis dujinis katilas.

    „Šiandien žmonės vis labiau vertina patogumą ir nebenori kiekvieną savaitę skirti laiko kieto kuro katilo valymui, rūpintis kuro atsargų atvežimu ir sandėliavimu. Todėl dujinis šildymas tampa patrauklus pasirinkimas vertinant ne tik einamąsias šildymo išlaidas ir efektyvumą, bet ir komfortą. Šiuolaikinės dujinio šildymo sistemos yra visiškai automatizuotos, reikalaujančios minimalios priežiūros ir laiko. Užtenka ant katilo valdiklio nustatyti norimą kambario temperatūrą ir kartą metuose ar kas porą metų pasirūpinti profilaktine priežiūra“, – teigia „Rimgaudos“ pardavimų vadovas Raimondas Pažemeckas.

    Tiesa, šildymas gamtinėmis dujomis turi ir trūkumą: jo negalima įrengti ten, kur šalia nėra dujotiekio tinklo, o atitolusiems rajonams dujotiekio atvedimas iki namų yra pakankamai brangus. „Kai dujotiekio trasa nuo namų yra virš 100 metrų, dujų įvedimo kaštai yra dideli. Todėl neretai kaimynai kooperuojasi ir paraiškas ESO dėl dujotiekio įrengimo paslaugos teikia kartu, taip pasidalindami ir sumažindami šias išlaidas“, – sako „Rimgaudos“ atstovas.

    Pasiteisina esant šaltai žiemai

    Pasak „Rimgaudos“ pardavimų vadovo, dėl galimybės greitai įdiegti vis populiaresnis pasirinkimas tampa šilumos siurbliai oras-vanduo. Tačiau praėjęs žiemos ir šildymo sezonas parodė, kad pasirodžius tikrai lietuviškai žiemai ir ilgesnį laiką temperatūrai laikantis apie -15 laipsnių, įsigiję ekonominės klasės šilumos siurblius oras-vanduo susidūrė su problemomis. „Paspaudus šaltukui šilumos siurbliai negalėjo sušildyti namų iki norimos temperatūros arba sąskaitos už elektrą buvo didžiulės, – prisimena R. Pažemeckas. – Esant tokioms oro sąlygoms, šilumos siurbliai dirba labai neefektyviai – elektros sąnaudų ir šilumos santykis tampa 1:1, nors turėtų būti 1:4.“

    Todėl mūsų klimatui aktualus dar vienas dujinio šildymo privalumas – sklandus ir efektyvus veikimas esant bet kokiai lauko temperatūrai, net ir -35 laipsniams šalčio. Vartotojui visada pasiekiama norima temperatūra namie, paruošiamas karštas vanduo.

    Taigi vertinant kainos, klimato sąlygų, taip pat patogumo bei ekologiškumo aspektais, dujinis šildymas šiandien yra vienas patraukliausių sprendimų. Svarbiausia sąlyga – kad netoliese būtų nutiestas dujotiekio tinklas.

    Siekiant užtikrinti dujų tiekimo saugumą, tik atestuotos įmonės gali suprojektuoti ir įrengti dujinio šildymo sistemas.

    Kiti įrašai